Inhoud

 • Sarphatistraat 7
  1017 WS Amsterdam
  logo-gemeente-amsterdam (1)
 • Aert van Nesstraat 45
  3012 CA Rotterdam
  Group 47
 • Kastanjelaan 400
  5616 LZ Eindhoven
  eindhoven_pms485_liggend_bb (1)
 • Lange Lozanastraat 142 B2
  2018 Antwerpen

Realiseren eerste waterstoffabriek Port of Rotterdam

Groene waterstof is in grote opmars. Het doel van Port of Rotterdam om een toegankelijke hub te worden lijkt dan ook de oplossing waarmee de energie-economie vooruit kan kijken. Op de Maasvlakte worden vijf electrolysers, ofwel waterstoffabrieken, geplaatst. Via een verbinding met nieuwe windparken in de Noordzee fungeren deze als import locatie van elektriciteit, die omgezet wordt in waterstof. Omdat een van de betrokken partijen van start wil, vraagt het havenbedrijf ons om bij te staan onderweg naar de start.

Legal counsel bij Halsten:

“De duurzame sector is een sector waarin Halsten steeds vaker actief is. Dan is het extra leuk wanneer een bestaande relatie ons betrekt bij een duurzaam initiatief. Met het doel om in de nabije toekomst over te stappen op duurzame waterstof als alternatief voor aardgas, streeft Port of Rotterdam naar een hoofdrol in de Europese waterstof-economie. Het uitgangspunt van dit project is om het proces zo in te richten, dat betrokken partijen van start kunnen en snelle groei op korte termijn gerealiseerd kan worden.

Anders dan wind- en zonenergie, staat waterstof energie nog in de startblokken. Toch ligt er een verband tussen. Wind- en zonneparken hebben pieken in de hoeveelheid energie die opgewerkt wordt in een moment. Al deze energie moet opgeslagen worden, wat niet altijd kan in een hoge piek. Door dit overschot op een andere manier op te vangen, gaat er geen duurzame elektriciteit verloren én wordt er een voorraad opgebouwd. Dit kan door directe omzet naar waterstof, wat wel opgeslagen kan worden. En dat optimaliseren van duurzame energie is precies waar het havenbedrijf de toekomst in ziet. Het faciliteren van duurzame energie voor omliggende industrie en opkomende vervoersmiddelen die op waterstof runnen. Door een opslagplaats voor waterstof te creëren wil zij niet alleen waterstof faciliteren in Nederland, maar ook als solide basis voor Europa fungeren.”

Projectkenmerken

 • Ondersteunen (start) duurzaam waterstofinitiatief
 • Onderhandelingen betrokken partijen
 • Toekomstbestendige plannen maken
halsten divider copy 6
halsten divider copy 6