Inhoud

 • Sarphatistraat 7
  1017 WS Amsterdam
  logo-gemeente-amsterdam (1)
 • Aert van Nesstraat 45
  3012 CA Rotterdam
  Group 47
 • Kastanjelaan 400
  5616 LZ Eindhoven
  eindhoven_pms485_liggend_bb (1)
 • Lange Lozanastraat 142 B2
  2018 Antwerpen

Ontwikkelen producten voor betaalbare koopwoningen

De nijpende situatie van de huidige woningmarkt, specifiek voor starters, is geen nieuws meer. Met de groei van dit probleem worden initiatieven omtrent sociale koop- en kortingsregelingen des te interessanter. In opdracht van een gemeente en in samenwerking met instanties als het WEW (NHG), SVn (Starterslening) en de belastingdienst ontwikkelen we producten die een handvat bieden, juist aan starters.

José de Block, legal counsel bij Halsten:

“De vraag aan de basis van dit soort projecten is: ‘Hoe kunnen we dat betaalbaar maken?’ Het project voor de ontwikkeling van een betaalbare koopwoning waar ik aan meewerk komt voort uit een connectie waar ik al jaren mee samenwerk aan een ander project voor betaalbaar wonen. Een zeer actueel onderwerp met een belangrijke sociale component, waarvoor ik nu bij Halsten wederom de ruimte heb om deze samenwerking verder op te pakken.

In dit geval vroeg de gemeente om een oplossing, in het bijzonder voor starters die zich in een markt bevinden waarin een koopwoning voor het merendeel onbereikbaar is geworden. Bij het topic van kortingsregelingen is specifieke kennis essentieel. Zowel rondom erfpachtconstructies en startersleningen, als op het gebied van fiscale inpassing en afstemming met NHG en andere instanties. Dit sociale project in opdracht van een gemeente brengt een andere dynamiek met zich mee dan commerciële projecten voor marktpartijen. Daar heb je een stukje inzicht voor nodig om flexibel te zijn en jouw rol aan te passen naar de omgeving waarin je je bevindt en de werkwijze.

Het mooie aan de regeling die in ontwikkeling is, is dat het voordeel of de korting door wordt gegeven binnen de doelgroep. De woning zou daarmee ook voor opvolgende starters bereikbaar moeten blijven. Door interesse van andere gemeentes zitten steeds meer projecten in deze categorie in de ontwikkelfase.”

Projectverantwoordelijken

Projectkenmerken

 • Kortingsregeling / Starterslening / Erfpacht
 • Waarde van een bestendige relatie en specifieke kennis
 • Actuele topic van de krappe woningmarkt
halsten divider copy 6
halsten divider copy 6