Inhoud

 • Sarphatistraat 7
  1017 WS Amsterdam
  logo-gemeente-amsterdam (1)
 • Aert van Nesstraat 45
  3012 CA Rotterdam
  Group 47
 • Kastanjelaan 400
  5616 LZ Eindhoven
  eindhoven_pms485_liggend_bb (1)
 • Lange Lozanastraat 142 B2
  2018 Antwerpen

Inwerkingtreding nieuwe Wet inzake Digitale Diensten (DSA)

De Wet inzake Digitale Diensten (in Engels de Digital Services Act hierna DSA) is sinds 17 februari 2024 in werking getreden. Op basis van de diensten die u levert, kan het zijn dat de DSA op uw organisatie van toepassing is. Als u wilt weten wat de DSA inhoudt en u zich afvraagt of deze mogelijk ook op u van toepassing is, lees dan de onderstaande informatie.

De Wet inzake digitale diensten (DSA)

De DSA reguleert online tussenpersonen en platforms zoals marktplaatsen, sociale netwerken, platforms voor het delen van content, app stores en online reis- en accommodatieplatforms. Met als belangrijkste doel om illegale en schadelijke online activiteiten en de verspreiding van desinformatie te voorkomen. Het waarborgt de veiligheid van gebruikers, beschermt fundamentele rechten en creëert een eerlijke en open online platformomgeving. De DSA-regels zijn vanaf 17 februari 2024 van toepassing op alle platforms.

 

Op welke organisaties is de DSA van toepassing?

 1. Intermediaire diensten (zoals doorgeefluiken, caching of hostingdiensten);
 2. Online platforms (zoals B2C online marktplaatsen, sociale netwerken en app stores);
 3. Online zoekmachines (zoals Google en Bing); en
 4. Zeer grote online platforms (Vlops) )zoals Facebook, X en Zalando).

 

Welke verplichtingen legt de DSA op aan bedrijven?

De DSA kan bedrijven verschillende verplichtingen opleggen die globaal in vier thema’s kunnen worden onderverdeeld. 1) Het aanpakken van illegale inhoud; 2) De bescherming van minderjarigen; 3) Rechten van ontvangers; en 4) Betrouwbaarheid van Business-to-Cons. Welke verplichtingen van toepassing zijn, hangt af van uw type dienstverlening.

Als u meer informatie wilt over de DSA, of deze op uw organisatie van toepassing is en wat de specifieke verplichtingen zijn, neem dan gerust contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

halsten divider copy 6
halsten divider copy 6