Inhoud

 • Sarphatistraat 7
  1017 WS Amsterdam
  logo-gemeente-amsterdam (1)
 • Aert van Nesstraat 45
  3012 CA Rotterdam
  Group 47
 • Kastanjelaan 400
  5616 LZ Eindhoven
  eindhoven_pms485_liggend_bb (1)
 • Lange Lozanastraat 142 B2
  2018 Antwerpen

Navigeer door Legal Operations met een roadmap

Door het Legal Tech, AI en GPT bos de bomen niet meer zien. Nieuwsgierig, but where to start? Waar moet ik iets mee, of wat gebruik ik eigenlijk al? Het is niet gek om te verdwalen in de wereld van Legal Operations. Waar contractmanagement opeens Legal Tech was, is alle technologie nu opeens AI en als het even kan GPT. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we geen nieuwe functionaliteiten zien, in tegendeel. Het kan echter lastig zijn om kaf van koren te scheiden.

De hype vs. de realistische implementatie

Er zit een flinke kloof tussen de hype en wat er nu mogelijk is. Natuurlijk kun je met ChatGPT geweldige toepassingen bedenken, en in de nieuwste versie van Windows heeft het zelfs al een plekje naast de start knop. Maar dat maakt de toepassing voor de jurist nog niet op een doordachte manier geïmplementeerd in een organisatie. Het is voor veel juristen lastig om dit bij te benen. En met de snelle uitbreiding van het instrumentarium van de jurist die we nu ervaren, wordt dit versterkt.

Where to start?

Hoe bereik je de balans tussen vernieuwing en voorspelbaarheid van bestaande bedrijfsprocessen, zonder optimale productiviteit, kwaliteitsverbetering en betrouwbaarheid uit het oog te verliezen? Elke organisatie moet daar een eigen route in vinden. Door het opzetten van een roadmap voor het juridische team, met als startpunt de visie van de organisatie.

Voor ons, als dienstverlener, is de roadmap bijvoorbeeld het verkennen en vooroplopen in het gebruik van nieuwe technologie. Altijd vanuit de gedachte dat het een positieve business case biedt voor onze klanten en/of onszelf. De ervaring is essentieel in het kunnen adviseren, en aan de hand van de successen (en fouten!) zijn we in staat om onze interne processen verder te verbeteren.

De AI toepassingen op onze radar die in het oog springen, en wellicht aansluiten op jouw roadmap:

 • Alchemy Machines: voor het maken van hoge kwaliteit transcripties én samenvatting daarvan. Het versnelt het proces van notuleren en maakt het mogelijk om een vaste prijs af te spreken per tijdseenheid van een vergadering;
 • Definely: bewaakt en beheert het gebruik van definities in een contract. Zijn er termen die niet gedefinieerd zijn maar wel als zodanig gebruikt worden? Of termen die wel gedefinieerd zijn maar niet gebruikt? Het systeem pikt ze er direct uit, en wijst bijkomstig ook op allerhande opmaak fouten;
 • Thoughtriver: geautomatiseerde contract review van contracten. Er zijn veel aanbieders van deze technologie maar Thoughtriver heeft een sweetspot gevonden van hoge kwaliteit van herkenning én een inpassing in de reguliere manier van werken van een jurist, ‘gewoon’ in Word. Je kunt het echter ook zo configureren dat het volledig geautomatiseerd wordt opgenomen in een workflow.

Benieuwd hoe het werkt, of hoe het geïmplementeerd kan worden in jouw organisatie? Neem contact op met de Legal Ops consultants van Halsten! Of lees hier alvast meer.

Gerelateerde artikelen

halsten divider copy 6
halsten divider copy 6